”Stay hungry, stay foolish!”

”Stay hungry, stay foolish!”

miercuri, 28 mai 2014

Ayran

Ayranul este o băutură incredibil de răcoritoare și foarte sănătoasă, specific bucătăriei turcești;  nu este altceva decât un amestec de iaurt, apă și sare, iar specialiștii susțin că este una dintre cele mai potrivite băuturi lactate pe timp de vară, care te poate ajuta și să slăbești.

Din fericire a apărut și la noi, în supermarketuri. Dar  această băutură lactata se prepara foarte simplu și acasă, ba chiar este mai sănătoasă în varianta homemade.Când veți vedea cât de ușor se face, sunt convinsă că vă veți gândi de două ori înainte să cumpărați ayran. 

Pe scurt, ayranul este un iaurt diluat cu apa căruia îi adăugăm sare.

Apariţia ayran-ului este încă neclară însă se ştie că a fost remarcat în preajma crescătoriilor de oi şi capre unde iaurtului i s-a adăugat sare pentru a-l conserva, oprindu-i procesul de fermentaţie.  Adaosul de sare mai are o mare calitate şi anume faptul că reţine apa în organism şi previne deshidratarea. Menta adăugată ayran-ului nu face decât să dea o notă suplimentară de prospeţime acestei băuturi atât de potrivită alături de mâncăruri picante.

În mod tradiţional, iaurtul şi apa se omogenizează turnând în mod repetat amestecul dintr-un vas în altul până se obţine o spumă consistentă la suprafaţă.


Pentru a prepara  ayran, avem nevoie de următoare ingrediente:
 
  • iaurt simplu degresat (500 gr)
  • apă plată (500 ml)
  • câteva  frunze de mentă
  • 1 linguriţă rasă de sare
Într-un blender, adăugați întâi iaurtul și apa, apoi sare, puțin câte puțin, până ce ajungi la gustul care iți place. Eu am pus cam 1 linguriţă rasă de sare, oricum ayranul trebuie să fie mai sărăţel... 
Curăţaţi frunzele de mentă şi tocaţi-le.
Se consumă rece, eventual se adaugă cuburi de  gheaţă.





Mie îmi place foarte mult, poate şi pentru faptul că îmi aminteşte de minunata ţară, TURCIA....

L-am testat şi mi se pare într-adevăr  foarte bun pe vreme caniculară şi evident mult mai sănătos decât alte băuturi tentante care creează dependenţă şi care ...fac ravagii în organism... Știm cu toții dar, ISPITA.....
S-aveţi spor şi sănătate!

Un comentariu:

  1. Buna.
    Te invit la giveaway la mine pe blog unde 4 din voi aveti sansa sa castigati un set frumos format din 20 de minioje fiecare!

    FASHION-SPIKE.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere