”Stay hungry, stay foolish!”

”Stay hungry, stay foolish!”

miercuri, 4 iunie 2014

Dulceață dietetică de căpșune

Dacă tot au apărut căpșunele m-am gândit să fac și o dulceață, evident după ce m-am săturat de ele așa proaspete.
Nu am vrut sa le fac cu zahăr și am cumpărat Gelfix Super de la Dr. Oetker. 

 


Mie personal îmi place mult iar timpul necesar de preparare este mult mai scurt. Iar tinând cont că nu vreau să fac cu zahăr, Gelfix-ul este alegerea perectă.

Gelfix pentru gemuri și dulcețuri cu conținut redus de zahăr; conține pectină extrasă din citrice. Un plic este pentru 1 kg de fructe și 0,350 kg zahăr.

Eu am folosit 2,5 kg de fructe și 2 plicuri de Gelfix Super.
Căpsunele spălate, se curăță de codițe, cele mari se taie bucăți, se pun într-o oală, se amesteca cu praful Gelfix Super.  Se amestecă bine și se pune dulceața la fiert, la foc potrivit, amestecând continuu. Din momentul începerii fierberii, este necesar să fierbem dulceața cam 4 sau 5 minute, amestecând continuu. Așa cum scria pe pliculeț, în tot acest timp, am luat spuma de deasupra.

După trecerea timpului de fierbere, am pus puțină vanilie și am îndulcit după gust, cu îndulcitor lichid (ori ”chimicală lichidă” ...ori stevia, după preferințe și ”după buzunar”). 


 ”Chimicala dulce” are cam 300 ml și costă 6-7 lei, o găsiți în orice supermarket, iar Stevia are 50 ml, costă cam 10-12 lei și o găsiți în farmacii, magazine naturiste, etc.. Ambele variante sunt cu putere de îndulcire mai mare decât a zahărului, deci se folosesc cantități mici (câteva picături).


Am luat oala de pe foc și cu ajutorul unui polonic sau cu o lingură, am  umplut borcanele (spălate și uscate puțin în cuptor),  le-am înfiletat capacul și apoi le-am pus  cu gura în jos câteva minute. 

Din 2,5 kg de căpșuni, am obținut 6 borcanele.
A ieșit foarte gustoasă, aromată, răcoroasă... numai bună de întins pe clătite......

Ieri, tocmai când să pun borcanele în cămară, am primit un plic de la Dr. Oetker.... Înăuntru niște etichete pentru gemuri.....Deci, au picat la fix!                Mulțumesc, Dr. Oetker!

          
                Așadar, dulceața mea arată astfel:
P.S. Dacă nu vreți să faceți dulceață dietetică, adică fără zahăr,  luați Gelfix și urmați instrucțiunile de pe plic. Și așa, succesul este garantat. Până la urmă, ori răul de la  conservanți ori răul pe care îl face zahărul.....tot rău e....alegerea ne aparține!
S-aveți spor și sănătate!

4 comentarii:

  1. Deci cam cat timp dureaza tot procesul???????/

    RăspundețiȘtergere
  2. ...din momentul în care încep să fiarbă fructele (cam 5-10 minute pentru căpșune) cam 5 minute...Deci 10 minute, în total, pe foc. Așa cum spuneam, mai mult durează pregătirea fructelor.

    RăspundețiȘtergere