”Stay hungry, stay foolish!”

”Stay hungry, stay foolish!”

joi, 13 februarie 2014

Mei

Credeaţi că meiul este doar o hrană pentru păsări? Ei bine, nu.

Chinezii considerau meiul "regele cerealelor".
Meiul constituie o sursă excelentă de fier, complexul de vitamine B şi fibre. 
Oferă proteine cu puţine calorii şi conţine totodată cantităţi importante de siliciu, magneziu, potasiu şi o cantitate moderată de vitamina E. Ca majoritatea seminţelor şi cerealelor integrale, meiul este foarte bogat în enzime digestive. 
Meiul nu conţine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fără grijă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii.
Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. Indigestia cronică, gazele, balonările, greaţa, ulceraţiile sto­macale, respiraţia urât mirositoare (semnul unei digestii slabe şi al înmulţirii bacteriilor) şi hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei.

Datorită efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu succes pentru a combate acidoza (excesul de acizi în organism). 
În plus, spun nutriţioniştii, meiul conţine magneziu care ajută la reducerea presiunii arteriale şi te scapă de mirosul neplăcut din gură.


Cum îl preparăm?

Ca şi alte cereale, înainte de preparare, meiul se spală în câteva ape până la îndepărtarea completă a impurităţilor. După ce se scurge apa, se adaugă o parte de boabe de mei la 4 părţi de apă. Se dă focul mai mic şi se acoperă oala, iar după aproximativ 30 de minute  este gata. Dacă în prealabil meiul a fost pus la înmuiat peste noapte, timpul se reduce la jumătate. Ca textură, vorbim despre un tip de pilaf, iar dacă se vrea o pastă cremoasă trebuie doar să se adauge mai multă apă, ori de la început, ori în mod repetat în timpul fierberii. Se amestecă până la obţinerea consistenţei de piure. 
Cei îndrăzneţi în bucătărie pot să prăjească meiul în tigaie, ca pe seminţe, înainte de a fi gătit. După ce prinde o culoare aurie se pune în apă sau supă fierbinte şi se urmează paşii de mai sus.

Informaţii preluate de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu