”Stay hungry, stay foolish!”

”Stay hungry, stay foolish!”

luni, 3 februarie 2014

Humus

Popularul preparat humus este un fel de mâncare tradițional din Orientul Mijlociu, constând dintr-o pastă moale preparata din năut și sos tahini, consumata cu lipie sau alte tipuri de pâine coapta în forme plate, în special la micul dejun.
Humusul are textura și consistenta similare cu cele ale untului de arahide, fiind consumat cu precădere în tări precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru și Liban. Popularitatea humusului nu deriva doar din gustul sau delicios, ci și din proprietățile sale nutriționale excepționale.
Eu, pasionată de mâncărurile orientale.....sau mai bine zis de tot ce înseamnă mâncare (!!!), am zis sa prepar humus, fiind conștientă că nu îmi va ieși ca ”la mama lui acasă” dar măcar știu ce am pus în el. M-am ambiționat și am preparat și Tahini (sosul de susan).
Să trecem la treabă!

I. Sosul Tahini

100 g susan
 60 ml ulei de susan  (se poate folosi orice tip de ulei, am înțeles însă că uleiul de măsline extravirgin îi schimbă puțin gustul).

Întâi am copt susanul într-o tigaie, timp suficient sa se usuce și să devină crocant dar nu să se închidă la culoare...Atenție! Nu îl lăsați foarte mult că se maronește și devine amar.


 













Am pus ingredientele în mixerul vertical și ...după câteva ”insistențe” a rezultat sosul.


II. Pasta de năut

600 g năut, 4 căței de usturoi
sare, zeama de la jumătate de lămâie, frunze de  pătrunjel, piper, boia dulce și iute.

Am folosit năut uscat. L-am înmuiat  peste noapte pentru a-i facilita fierberea uniforma. Un năut înmuiat se fierbe 1 ora și jumătate la foc mediu, într-un vas acoperit. Năutul scurs (am păstrat o parte din zeama în care a fiert) se pasează  cu pasatorul. În pastă am pus și usturoiul ca să-l pot mărunți cu ușurință. Recunosc că am insistat până când a devenit o pastă destul de cremoasă și uniformă....fără cocoloașe...

 












Pasta de năut se amestecă cu cea de susan (tahini), zeama de la lămâie, pătrunjel tocat și sare, piper, boia ...după gust.
Citisem că se folosește chimen dar mie nu-mi place...




















Ca ingredient surpiză am pus 100 g smântână și am observat că de la ea pasta a devenit mult mai cremoasă.

Am ornat cu semințe de floarea soarelui, susan, pătrunjel verde și boia dulce.

De ce este bun humusul?
Bogat în proteine, săruri minerale și vitamine, năutul are o valoare alimentara deosebită, putând înlocui cu succes proteinele din carne. Nu conține colesterol sau grăsimi saturate. Năutul are și un efect preventiv în cazul acumulării de colesterol în vasele de sânge. În plus, reglează nivelul glicemiei în sânge.
Aproximativ 65%-70% din fibrele care se regăsesc în năut sunt solubile, deci pot fi metabolizate de bacteriile de la nivelul colonului astfel încât să producă un numar mare de acizi grași esențiali, printre care acidul acetic, propionic și butiric. Acești acizi alimentează celulele care formează peretele digestiv. De aceea, consumul regulat de năut reduce riscul dezvoltării disfuncționalităților colonului, prin care se număra și cancerul de colon.
Tahini, sosul de susan este bogat în grăsimi și calorii. Beneficiile sale vin din tipul grăsimilor conținute, majoritatea nesaturate, care au un efect pozitiv asupra organismului. Asemenea năutului, pasta de susan este bogata în proteine și o sursă foarte bună de calciu.

Năut + tahini =  humus ..... Deci beneficiile se cumulează...


S-aveți spor și sănătate!


2 comentarii: