”Stay hungry, stay foolish!”

”Stay hungry, stay foolish!”

sâmbătă, 8 martie 2014

Orhideele...

 Să aveți o  zi minunată!
O floare, un gând bun, o îmbrățișare! 
 LA MULȚI ANI !



 


Sunt frumoase, sunt colorate și le găsești la prețuri bune. Ba mai mult, sunt atât varietăți mari, cât și pitice. 

Surprinzător sau nu, orhideele Phalenopsis sunt cele mai vândute flori la ghiveci din România. Dacă știm cum să avem grijă de ele, vor înflori, ne vor dezmierda privirea și umple sufletul de bucurie...Eu am două înflorite acum și sunt foarte încântată.

 Câteva sfaturi
Ghiveciul transparent este necesar unei orhidee . Această plantă este  epifită, deci care se dezvoltă deasupra solului, respectiv în scoarțele copacilor. Rădăcinile ei au nevoie de lumină pentru ca planta să se dezvolte armonios.
În cazul în care nu au suficientă lumină, frunzele vor căpăta culoarea verde închis. Camera în care sunt ghivecele cu orhidee trebuie să fie foarte luminoasă, însă plantele nu trebuie expuse razelor directe ale soarelui, deoarece frunzele riscă să se ardă.

Temperatura nu trebuie să scadă sub 16-17 grade, dar nici direct lângă o soba sau un calorifer care dogorește nu-i place. Dacă este așezată pe un pervaz, este bine ca aerul cald de la calorifer să fie deviat în dreptul ghiveciului cu un carton.
Udarea orhideelor Phalenopsis este de asemenea o problemă. Ghiveciul trebuie să fie neaparat găurit pentru a permite o ventilare eficientă și înlăturare a surplusului de apă, ceea ce prezintă o condiție principală pentru sănătatea orhideei. Mulți dintre noi avem tendința de a le pune apă multă, în fiecare zi, Din păcate, udarea în exces va ucide rădăcinile orhideei în scurt timp. Ele au nevoie să fie udate doar atunci când rădăcinile ei devin alb-sidefii. Ca să-ți fie mai ușor, orientativ, e bine să uzi orhideea o dată pe săptămână în sezonul cald (primăvară-vară) și cam o dată la 10 zile în sezonul rece (iarna).
Orhideele Phalenopsis nu se udă niciodată în centrul plantei. Ai grijă ca apa să nu ajungă acolo, toarnă apă pe lângă frunze. Din centrul plantei ies frunzele, iar dacă apa persistă acolo, mugurele central va putrezi și vor cădea în final toate frunzele plantei.

După ce cumpărăm o orhidee, nu trebuie să-i schimbăm ghiveciul. Poate sta doi ani de zile, fără probleme, în ghiveciul în care am cumpărat-o. 
După ce  florile s-au trecut e bine să nu tăiem imediat tija. Am putea avea noroc să mai scoată o rămurica pe care să fie boboci.
Să vă bucurați de aceste flori minunate!

Un comentariu: