Turmericul, cunoscut şi sub numele de curcuma sau de şofran indian,
este o plantă cultivată de sute de ani în Asia, în special în India şi
în Indonezia. Portocaliul intens e culoarea specifică acestei plante,
iar mirosul şi aroma puternice sunt asemănătoare ghimbirului.
I se mai spune şi condimentul vieţii şi este des întâlnit în
bucătăria indiană unde e folosit pentru a da aromă şi culoare
mâncărurilor.
În trecut, turmericul era utilizat la prepararea diverselor leacuri,
dar şi în scopuri cosmetice. Are calitatea de a acţiona ca un
antiseptic, purificând sângele şi, pentru că abundă în antioxidanţi,
este recomandată utilizarea sa, cu regularitate, pentru protecţia în
calea acţiunii dăunătoare a radicalilor liberi.
Studiile au arătat că fortifică sistemul imunitar şi previne apariţia tumorilor, a cancerului şi a bolii Alzheimer.
Cucurmina este ingredientul cheie din tumeric, este cunoscută pentru
proprietăţile sale antiinflamatorii şi este un puternic antioxidant,
fiind folositoare în prevenirea unor boli precum cancerul.
Cancerul de colon poate fi prevenit, deoarece dintre toate
tipurile de cancer, acesta este cel mai influențat de alimentație.
Recent, cercetătorii de la Department of Surgery, Dalhousie
University, Halifax, Nova Scotia, Canada au descoperit că substanța
activă din tumeric -cucurmina- poate programa celulele canceroase să se
autodistrugă.
Previne diabetul
Potrivit unui studiu realizat în Thailanda, cucurmina poate preveni
diabetul. Cercetarea, publicată în „Diabetes Care”, s-a desfăşurat pe
parcursul a nouă luni, timp în care voluntarii – 240 de persoane adulte
prediabetice (care prezentau niveluri ridicate de zahăr în sânge, fapt
care ar fi putut conduce la diabet de tipul II) – au consumat zilnic o
anumită cantitate de curcumină sau o substanţă placebo.
În timpul studiului, în rândul celor 119 voluntari care au luat
zilnic câte şase capsule cu extract de curcumină (250 mg) nu s-a
înregistrat niciun caz de diabet de tipul II, comparativ cu grupul de
116 persoane cărora li s-au administrat capsule placebo, în care s-au
înregistrat 19 noi cazuri de diabet.
Potoleşte tusea
O linguriţă cu pudră de rădăcină pusă într-un pahar cu lapte cald ajută în lupta cu astmul şi calmează tusea. Efectul nu este doar o ameliorare de moment, ci previne şi bolile respiratorii care pot apărea în viitor. Pentru tuse mai puteţi face un preparat din puţin turmeric, piper negru măcinat, zahăr şi unt – luaţi de câte ori aveţi nevoie.
Dacă vă ungeţi cu un amestec de turmeric măcinat, suc de lămâie verde (lime) şi sare de bucătărie pe articulaţiile afectate de luxaţii, durerea şi inflamaţia vor dispărea rapid, efectul fiind unul de durată. Pudra poate fi aplicată ca atare şi pe rănile deschise, pentru a preveni infectarea şi a grăbi vindecarea.
O linguriţă cu pudră de rădăcină pusă într-un pahar cu lapte cald ajută în lupta cu astmul şi calmează tusea. Efectul nu este doar o ameliorare de moment, ci previne şi bolile respiratorii care pot apărea în viitor. Pentru tuse mai puteţi face un preparat din puţin turmeric, piper negru măcinat, zahăr şi unt – luaţi de câte ori aveţi nevoie.
Dacă vă ungeţi cu un amestec de turmeric măcinat, suc de lămâie verde (lime) şi sare de bucătărie pe articulaţiile afectate de luxaţii, durerea şi inflamaţia vor dispărea rapid, efectul fiind unul de durată. Pudra poate fi aplicată ca atare şi pe rănile deschise, pentru a preveni infectarea şi a grăbi vindecarea.
Este o sursă bogată de fier
Turmericul este o sursă bună de fier şi este uşor asimilabil de
organism. În acest scop, anemicilor li se recomandă administrarea
zilnică a unei linguriţe cu suc, amestecat cu miere, până ce problema se
„repară”.
Protejează inima
O cercetare amplă efectuată la Universitatea Ysukuba din Japonia a
relevat faptul că turmericul este la fel de eficient ca exerciţiile
fizice în ceea ce priveşte sănătatea inimii.
Creşte imunitatea
Datorită conţinutului de lipopolizaharide, tumericul ajută la
stimularea sistemului imunitar. Agenţii antibacterieni, antivirali şi
antifungici contribuie de asemenea la întărirea imunităţii.
Scade colesterolul rău
Cercetările au dovedit că simpla utilizare a tumericului drept
condiment în mâncăruri este o modalitate eficientă pentru a reduce
nivelul colesterolului.
Informatii preluate de aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu